Албанскиот премиер Еди Рама, зборувајќи за европскиот предлог за нормализација на односите меѓу Србија и Косово, рече дека тој е најдобар досега и додаде дека тоа претставува „де факто“ признавање на Косово од страна на Србија.

Рама, кој е во посета на Велика Британија, во разговор во салата на Кралскиот институт за меѓународни односи изјавил дека според европскиот предлог, двете страни можат да го добијат тоа што им припаѓа.

– Сметам дека најдобар е документ на маса, каде што двете страни можат да го добијат тоа што им припаѓа. Двете страни се многу блиску до војна и мирисот на крв се уште е силен до тој степен што не можат да ги направат последните чекори. Ова е вистинскиот начин и `де факто` признавање на правото на Косово да живее и да одлучува самостојно – рече Рама.

Наведувајќи дека е „де факто“ признавање од Србија дека треба да има нормални односи со Косово, Рама вели дека е неопходно да се спроведе се што е договорено, бидејќи Балканот е регион со многу замки.

Тој смета дека Балканот обединет и во економијата и во осудата на руската агресија во Украина е многу важен за стабилноста и мирот, бидејќи без него регионот се враќа во минатото, каде што, според него, „мирисот на војна и таму сè уште е свежа крв меѓу Косово и Србија“.

Процесот „Отворен Балкан“ игра улога и во блиската соработка на регионот, а Рама вели дека е тешко да се преговара со Србија поради ќор-сокакот со Косово.

– Тоа е дел од целата трансформација што ја доживува Балканот. Албанците се во најдобра позиција во која некогаш биле. Односите на Балканот никогаш не биле подобри. Имаме слон во соба во секој договор со Србите, заради Косово. А за тоа мораме да ја држиме Србија на наша страна бидејќи може да не врати во минатото – рече Рама.