Во предлог-буџетот на Стејт департментот за фискалната 2023 година, во делот во кој е предвидена помош за надворешни операции, за Западен Балкан се предвидени 106,2 милиони долари, пренесува Aljazeera Balkans.

Како што е наведено во официјалниот документ на Стејт департментот, се планира американска помош за Косово, Босна и Херцеговина, Србија, Северна Македонија, Албанија и Црна Гора за поддршка на влезот во Европската унија и реформите што мора да се спроведат соодветно.

Помошта е наменета и за напорите за спротивставување на руското и кинеското влијание и дезинформации во регионот, со посебен акцент на зајакнувањето на владеењето на правото и транспарентноста во владата, борбата против корупцијата, зајакнувањето на граѓанскиот активизам и обезбедувањето динамичен независен медиумски сектор.

„Предвидените програми ќе ги вклучат и зајакнат локалните власти и младите за поттикнување на економскиот раст, запирање на одливот на мозоци и промовирање на помирувањето меѓу различните етнички заедници“, се вели во предлог-буџетот.

Програмата ќе ја зајакне владината одговорност преку фискална транспарентност и ќе им даде можност на граѓаните да ги мотивираат претставниците да бидат одговорни пред граѓанското општество.

Економско закрепнување
Како што е наведено во предлог-буџетот, финансирањето ќе го промовира приватниот сектор да води економски раст, енергетска безбедност и чиста енергија, сајбер безбедност, стабилна финансиска и регулаторна средина за инвестиции и поддршка на дијалогот спонзориран од ЕУ за нормализација на односите меѓу Косово. и Србија.

Тие инвестиции би го стимулирале економското закрепнување од корона вирусот, се наведува.

Тој буџет беше предложен од американскиот претседател Џо Бајден, а делови од него се расправаат пред комисиите на Сенатот и Претставничкиот дом.

Американската помош ќе ги поддржи партнерите да се спротивстават на руската дезинформација и да се спротивстават на зголемената руска агресија против демократијата, човековите права, светскиот поредок, владеењето на правото и мирниот соживот.

Се додава дека помошта е за поддршка на иницијативи за борба против корупцијата, унапредување на регионалната соработка и економска интеграција, особено во Западен Балкан, поддршка на прекуграничните енергетски врски, промовирање на развојот на граѓанското општество, зајакнување на професионалното истражувачко новинарство, особено преку регионалните новинарски мрежи.