Демократскиот сојуз силно тврди има дека мнозинството пратеници во Собранието и имаат моќ да ја распуштат актуелната влада. Според партијата, би го отворила патот за одржување на вториот круг од претседателските и парламентарните избори во ист ден. Процесот се очекува да започне од 13 март 2024 година, откако ќе стапат на сила уставните и законските рокови за претседателските избори.

По катастрофалниот Извештај на Европската комисија и последователниот колапс на владините институции, Демократскиот сојуз тврди дека државата е зафатена од прашања како што се дуизација и криминализација. Како резултат на тоа, актуелната влада нема легитимитет да продолжи да владее, што претставува сериозна закана за унитарноста и националните интереси на Македонија.

Партијата ја поздрави неодамнешната најава на Алијансата на Албанците, во која се наведува дека повеќе не сакаат да се гледаат како систем за поддршка на партијата ДУИ. Наместо тоа, тие ги здружија силите со опозициските партии, изразувајќи ја својата решеност да го забрзаат падот на актуелната влада и да обезбедат навремена организација на изборите.

Во едно запрепастувачко откритие, стана очигледно дека и партиите ДУИ и СДСМ не покажаа вистинска посветеност кон евроинтеграциите или неопходните реформи. Демократскиот сојуз тврди дека овие партии се вклучиле во манипулации околу уставните измени, ефективно користејќи ги како тактика за продолжување на времето на власт.

Против овие партии се упатува уште едно тешко обвинение за измените на Кривичниот законик. Демократскиот сојуз тврди дека овие измени го нарушиле правниот поредок и овозможиле амнестија на лица инволвирани во обемни финансиски криминали. Шокантно, се проценува дека овие кривични дела во изминатите дваесет години изнесуваат неверојатна сума од над 10 милијарди евра, што претставува значителен товар врз граѓаните.

За да се врати одговорноста и да се поттикнат радикални реформи, Демократскиот сојуз ја нагласува потребата од суштински промени. Тие цврсто веруваат дека само поединци кои поседуваат непоколеблив интегритет, сеопфатно знаење и државничко искуство можат да воспостават систем кој го поддржува владеењето на правото, ги штити националните интереси и отвора перспективи за развој.

Извор: 4news