Во Данска, 18 лица починаа како резултат на инфекција со сојот на корона вирусот Омикрон, објавија медиумите, повикувајќи се на податоци од Институтот за серум Стејтенс.

Според мрежата ТВ2, ова е првпат Институтот да го објави бројот на починати од омикрон.

Во периодот од 21 ноември до 28 декември се регистрирани 56.000 случаи на сој омикрон.

Во истиот период, другите соеви на вирусот однесоа вкупно 100 животи.

Видот омикрон првпат беше откриен во Данска кон крајот на ноември, но стапката на хоспитализација е двојно помала од видот делта.

Во Данска досега се потврдени повеќе од 840.000 случаи на инфекција со коронавирус, додека повеќе од 3.000 луѓе починале.