Движењето Беса изрази загриженост за манипулацијата со антикризните мерки од страна на Владата пред изборите

Движењето Беса во жестоко соопштение изразува резерва во однос на неодамнешните антикризни мерки донесени од министрите поврзани со ДУИ-СДСМ и нивните сојузници. Движењето сугерира дека овие мерки, наводно дизајнирани да понудат помош, треба да бидат сфатени од јавноста како стратешки потег за влијание врз мислењата во пресрет на претстојните избори во мај.

Според Беса, постои забележлив контраст меѓу значителните зголемувања на платите доделени на владините функционери, особено на оние кои се усогласени со ДУИ и СДСМ, кои изнесуваат импресивни 78%, и релативно скромната поддршка дадена за ранливите групи како што се пензионерите и студентите. На функционерите им е предвидено плати до 2.500 евра, додека на пензионерите и на студентите, според Беса, им се нуди сума од 1.000 денари, за која движењето смета дека не може да одговори на потребите на овие демографија.

 

Ниту еден грам човечко чувство не остана меѓу министрите на ДУИ-СДСМ и нејзините сојузници. Тоа најдобро го докажуваат антикризните мерки кои Владата ги донесе пред неколку денови. Овие мерки, во суштина, не претставуваат никаква вистинска помош, едноставно се класичен обид за манипулација со граѓаните, во пресрет на изборите што ќе се одржат во мај следната година. Кога станува збор за зголемување на платите, министрите на ДУИ, СДСМ и нивните партнери на Владата ги зголемија платите за 78% и нивните плати достигнуваат и до 2.500 евра, додека на пензионерите, студентите и другите ќе им биде понудена смешна помош од 1.000 денари што е недоволно за нивните потреби, тврдат од Движење Беса.

Од Беса тврдат дека пензионерите и студентите би требало да имаат по околу 7.000 денари за седум месеци, а за истиот период, функционерите би добиле преку милион денари, истакнувајќи го она што тие го гледаат како пошироко прашање на тоа што владата не ѝ дава соодветен приоритет на благосостојбата на своите граѓани.

– Затоа, ги известуваме овие изнудувачи на граѓаните, дека доколку се способни со денови да ги ограбуваат и осиромашуваат граѓаните, многу лесно ќе им ја покажеме реалноста и нивниот криминал. Од антикризните мерки, пензионерите и студентите седум месеци ќе имаат бенефит по околу 7.000 денари, но, за истиот период, функционерите ќе добијат над 1 милион денари, благодарение на покачувањето на платите што си го направија. Јасно е дека со овие помагала Владата се обидува да ги корумпира граѓаните пред избори.Оваа номенклатура продолжува со потценувачките политики кон пензионерите, студентите и сите граѓани.

Движењето го критикува како што го опишува наводниот раскошен начин на живот на владата на сметка на граѓаните, тврдејќи дека функционерите се занимаваат со богато јадење додека јавноста добива, како што сметаат, недоволна поддршка. Беса имплицира дека овие дејствија можеби се индикативни за чувството на итност кај ДУИ-СДСМ и нивните сојузници, кои би можеле да бидат загрижени за потенцијалните изборни назадувања и изненадувања. Оваа итност, според Беса, довела до мерки кои би можеле да се протолкуваат како обиди за манипулирање со јавното расположение и обезбедување континуирана политичка доминација.

Беса нагласува дека јавноста станува сè попребирлива за политичките мотиви и е решена да ги спречи избраните функционери да имаат корист на сметка на јавноста на подолг период. Движењето ги охрабрува граѓаните критички да го оценат она што го гледаат како потенцијални предизборни маневри и се залага за внимателно разгледување на предложените мерки

Извор: А1он