Со оглед на ескалацијата на нивото на честичките ПМ10 во Струмица во последните два дена, локалните власти брзо спроведуваат мерки за справување со состојбата со квалитетот на воздухот. Одлуката, под влијание на временските прогнози, доаѓа откако станицата МЗСПП објави дека ја надминува дозволената граница од 150 mg/m3 за суспендирани честички.

Мерењата од станицата на МЖСПП покажале дека е надминат прагот на алармирање на суспендирани честички со големина до 10 микрограми на метар кубен кој согласно регулативата два последователни денови изнесувал над 150 mg/m3, а врз одлуката на министерството влијаела и временската прогноза на УХМР.

Вчерашните мерења во Струмица забележаа 236,99 микрограми на метар кубен, по отчитувањето од 156,12 микрограми на метар кубен ден претходно. Во блиска соработка, Министерството за здравство и Министерството за животна средина и просторно планирање предлагаат мерки на претпазливост за ранливите групи, вклучувајќи бремени жени, лица над 60 години и оние со хронични заболувања, во консултација со нивниот матичен лекар.

МЖСПП во соработка со Министерството за здравство препорачува за градот Струмица да се ослободат од работни обврски бремените жени, лицата постари од 60 години, како и лицата со хронична астма, прележан миокарден инфаркт или мозочен удар, без разлика на возраста, со препорака на матичен лекар.

Се охрабруваат работодавачите да го менуваат работното време на отворено од 11 до 17 часот, а има препорака да се избегнуваат спортски натпревари и културни настани на отворено. Општината има задача да ги засили службите за итни случаи, а од владата се бара да спроведе мерки, вклучително и инспекции на инсталациите за да се обезбеди усогласеност со дозволените нивоа на емисии во воздухот. Соработката со јавноста е клучна додека не се подобри состојбата со квалитетот на воздухот во Струмица.

Извор: Бриф