Откако вицепремиерот ја нарече ВМРО-ДПМНЕ блокада на државата, опозицијата реагираше. Криминалот, корупцијата и обидот на актуелната влада да наметне бугарски диктат ја прават ЕУ далечна желба, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ е нашата блокада. Вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ ја обвини опозициската партија и нејзините пратеници дека го попречуваат патот на земјата кон ЕУ со тоа што денеска се спротивставија на уставните реформи.

Бидејќи нема многу надеж за промена на Уставот, вицепремиерот рече дека до последниот ден од актуелниот парламентарен состав ќе се разговара со пратениците на ВМРО-ДПМНЕ за да се убедат да гласаат за уставни измени и да не ја блокираат сопствената држава.

Маричиќ смета дека се очекуваат охрабрувачки пораки од Самитот на ЕУ, но ќе нема ништо спротивно од Преговарачката рамка и од она на што земјата се обврза од минатата година.

„Очекуваме да има охрабрувачки пораки, но секако, не можеме да очекуваме да се случи нешто спротивно од она што е напишано во Преговарачката рамка и она што ни беше дадено како обврска минатата година. Скринингот ќе заврши во првата недела од декември, ние ги подготвуваме и ќе ги испратиме оние патокази што ни се обврска од крајот на скринингот во Првиот кластер и тука ќе застанеме доколку не се завршат уставните измени, а бидејќи во моментот тоа нема изгледи да се случи, треба да очекуваме застанување“,

Тој рече дека ВМРО-ДПМНЕ е блокада на државата, а опозицијата одговори.

„Не знаеме дали Маричиќ бил на саемот за вино во Белград, но неговите изјави и постапки потврдуваат дека бил и дека уживал во доброто вино. Искрено, тој треба да консумира витамини наместо алкохол бидејќи пиењето му штети.

Поради криминалот, корупцијата и желбата да се наметне бугарски диктат, ВМРО-ДПМНЕ оцени дека Европската унија е далечен сон под актуелната влада.

Извор: 360 stepeni