Пратеникот на „Алтернативната“ Скендер Реџепи-Зејд , прв од потписниците за интерпелација на Владата на Зоран Заев, во изјава за весникот ЛАЈМ вели дека партијата на која и припаѓа треба да размисли за учество во Владата доколку земјата не добие датум за отворање на преговорите со Европската унија. Тој вели дека мали се шансите земјава да добие датум во текот на декември.

„Тоа е обид земјата да стане дел од ЕУ, но ако може да дојде до можност за неуспех, мислам дека ова прашање ќе треба да се разговара внатре во партијата бидејќи една од точките на кои се обврзавме беше интеграцијата во ЕУ. така што мислам дека и за ова ќе треба да се разговара за да се види точно каде треба да патуваме и како политички да патуваме, ние како политички субјект“.

На новинарското прашање може ли да се очекува земјава да добие датум за преговори до крајот на декември, тој вели

„Според информациите може да се очекува, но и тоа е мала можност. Сепак, останува јануарската опција со која ќе дојде и новата влада. Доколку тоа не се случи, Алтернатива треба сериозно да се разгледа во однос на креирањето политики како дел од Владата“.
Мора да се размисли! Сериозно велам. Јас ќе бидам тој што ќе го крене мојот глас, затоа што тоа е една од клучните точки и ако се види дека тоа е малку веројатно, тоа треба да биде дел од разговорите за да видиме што понатаму, додадал Реџепи во изјава за ЛАЈМ.