Во клучниот развој на настаните пред Управниот суд, коалицијата „Вреди“ избра да ја повлече тужбата откако Државната изборна комисија (ДИК) го отфрли нивниот приговор за гласачкото место 0511 во Долна Бањица, Гостивар, за парламентарните избори 2024 година. Оваа одлука го затвора спорниот изборен приговор.

Испитување на решавањето на овој изборен спор

Повлекување на тужбата

Бетим Амети, претставник на Коалицијата „Вреди“ на почетокот на јавната седница најави повлекување на тужбата, што сигнализира промена во правната постапка.

Наводи и контрааргументи

Коалицијата наведе нерегуларности на избирачкото место 0511, наведувајќи ги несовпаѓањата во документацијата и пребројувањето на гласачките ливчиња.

Тужителот тврди дека набљудувачот од Коалицијата „Вреди“ на избирачкото место ИМ 0511 во општина Гостивар не го поседувал оригиналниот записник, а во кутијата имало три потписи помалку од гласачките ливчиња.

Сепак, ДИК го бранеше својот став, потврдувајќи ја точноста на оценката на јавна седница.

Увид во изборните приговори

Спорот околу гласачкото место 0511 беше еден од 27-те приговори поднесени до ДИК за парламентарните избори. Додека беа прифатени седум приговори, само еден се однесуваше на шестата ИЕ.

Како заклучок, повлекувањето на тужбата од страна на коалицијата „Вреди“ означува решавање на значаен изборен спор. Преку транспарентен и расправан процес, одлуката на ДИК да го отфрли приговорот ја нагласува заложбата за одржување на интегритетот на изборниот систем.