Парламентарно мнозинство на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата Твоја Македонија

ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Таша Македонија“ успешно ги завршија преговорите со неколку пратеници кои претходно не беа блиски. Како резултат на тоа, тие консолидираа вкупно 61 пратеник. Мицкоски изјави: „Сега не можам да откривам детали, но наскоро ќе знаете се. Имаме чувствителна ситуација, но можеме да го потврдиме нашето мнозинство“.

ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Твоја Македонија“ ги завршија разговорите со неколку неповрзани пратеници и можам да потврдам дека успешно консолидиравме 61 пратеник. Иако не можам да дадам конкретни детали во моментов поради чувствителната природа на ситуацијата, ќе дознаете повеќе многу наскоро. Задоволство ми е да објавам дека имаме точно 61 пратеник, но тоа не значи дека ќе престанеме да се занимаваме со потенцијални идни коалициски партнери како што е коалицијата „Вреди“

Оптимизам за идна парламентарна соработка

Мицкоски останува оптимист за постигнување двотретинско мнозинство во Собранието. Тој е во преговори со неколку партии за формирање на идната коалициска влада. Неговата доверба произлегува од тековните преговори кои имаат за цел да обезбедат дополнителна поддршка.

Изборни резултати и коалициски разговори

На неодамнешните парламентарни избори, ВМРО-ДПМНЕ обезбеди 58 пратенички места, додека поранешната владејачка партија СДСМ доби 18 пратенички места. ДУИ има 19 мандати, „Достојни“ 13, а Левица и ЗНАМ по 6 пратенички места. Мицкоски претходно изјави дека нема да коалицира со ДУИ, туку ќе соработува со албанскиот опозициски блок.

Прв состанок на работните групи

Работните групи на ВМРО-ДПМНЕ и албанскиот опозициски блок денеска ја одржаа првата средба на која се разговараше за составот на новата влада. Оваа средба го означува почетокот на она што Мицкоски се надева дека ќе биде успешна коалиција која може да донесе стабилност и напредок на земјата.

Најавата на Христијан Мицкоски за консолидирано парламентарно мнозинство е значаен развој во македонската политика. Со 61 пратеник сега на нивна страна, ВМРО-ДПМНЕ е подготвена цврсто да ја предводи новата влада. Како што продолжуваат преговорите, визијата на Мицкоски за стабилна и ефективна влада се доближува до реалноста.