Eмре Исмаил е убиениот македонски државјанин во Германија, објави Република.

Тој е по потекло од Жировница и работел во Есен. Неговите соселани го опишуваат како „златно дете“ кое се нашло на погрешно место во погрешно место. Емре бил на некоја прослава и дошло до расправија со двајца Еритрејци кои со пивски шишиња го претепале до смрт.

Во моментот на убиството во посета на 32 годишниот Емре биле дојде неговите родители од Македонија кои сега ќе си заминат со мртвиот син.

Неговите пријатели го опишуваат Емре како голем патриот кој си ја сака Македонија и често се фотографирал со дрес од македонската репрезентација.