Со пароли „Стоп за укинување на историјата како предмет“, „Училница без книга е како тело без душа“, „Стоп за воведување сексуално образование“ и „Оставка на Царовска“ се собраа пред општинската зграда.

Дел од барањата на иницијативата е референдум на кој граѓаните ќе се изјаснат за образовните реформи. Побараа и враќање на децата во училишните клупи.

Освен во Куманово денеска се протестира и во Скопје и во неколку други градови низ државата.