Лекарите изразуваат загриженост поради недостигот на родителска поддршка за процесот на вакцинација против ХПВ, и покрај фактот што ракот на грлото на матката е речиси целосно предизвикан од овој вирус. Вакцината е лесно достапна и бесплатна, специјално наменета за девојчиња на возраст меѓу 12 и 19 години. Вреди да се напомене дека и момчињата ќе имаат пристап до вакцината почнувајќи од следната година.

Иако повеќето ХПВ инфекции кај мажите остануваат незабележани бидејќи обично немаат никакви симптоми, тие сепак можат да дејствуваат како носители и да го пренесат вирусот на жените. Дополнително, лекарите се алармирани од намалувањето на возраста на пациентите кај кои е дијагностициран рак на грлото на матката, при што најмладиот пациент има само 14 години.

Д-р Александра Грозданова, лекар и претседател на Комисијата за имунизација, го изрази своето незадоволство од малиот број на вакцинирани лица. Таа нагласува дека ХПВ вакцината е опкружена со бројни неосновани митови и стереотипи, што го попречува нејзиното прифаќање. Од 2022 година, стапката на вакцинација изнесува само 52,5%.

Медицинските работници нагласуваат дека кај жените на возраст од 15 до 45 години, ракот на грлото на матката е рангиран како втор најчест тип на рак по ракот на дојката. Понатаму, важно е да се напомене дека повеќе од 95 проценти од случаите се сексуално преносливи.

Извор: Алсат