Во денешното строго предупредување, Русија ја објави својата подготвеност да изврши „одмазднички напад“ доколку Украина, поддржана од западните сили, иницира каков било напад на Крим или на мостот на Крим, витална врска што го поврзува полуостровот на Црното Море со јужна Русија. Оваа најава доаѓа во време на ескалација на тензиите меѓу двете нации, влошени од неодамнешните случувања.

Русија се заканува со жесток одговор на потенцијален напад од Украина и нејзините западни партнери

Заплашувањата на Москва произлегуваат од сомнежите дека Украина, засилена со неодамнешните набавки на водени ракетни системи со долг дострел ATACM од Соединетите држави, има намери да го таргетира мостот на Крим. Поточно, руските власти шпекулираат дека може да се планира напад на 9-ти мај, што се совпаѓа со комеморацијата на Русија на победата на Советскиот Сојуз над нацистичка Германија во Втората светска војна.

Марија Захарова, портпаролка на руското Министерство за надворешни работи, ја нагласи оваа загриженост, цитирајќи наводни индиции од официјални претставници на Украина и на Европската унија на платформите на социјалните медиуми. Имено, објавата на украинскиот амбасадор во Обединетите нации Серхиј Кислица за „Списокот на шест главни типови мостови за 2024 година“ на платформата X, со слики од различни мостови, вклучувајќи го и мостот на Крим, кои на сликата не беше именуван, сигнализирајќи намера што натера Москва да се сомнева во потенцијален напад.

Јасни намери или обични шпекулации

Захарова го истакна она што таа го гледа како бесрамно прикажување на намера, обвинувајќи го колективниот Запад дека отворено ги поддржува непријателските акции против Русија. Таа предупреди на каков било агресивен потег кон Крим, тврдејќи дека тоа ќе биде проследено со брза и решителна одмазда.

„Мостот кон Крим повторно е на мета“, изјави Захарова за време на брифингот за медиумите, осудувајќи ги, како што рече, подготовките за неизбежен напад, оркестриран со дрска доверба и непоколеблива поддршка од западните сојузници.

Дипломатска реторика или ескалација?

Понатаму, Захарова укажа на забелешките на британскиот министер за надворешни работи Дејвид Камерон, кој, наводно, ја одобрил употребата на оружје од Украина доставено од Обединетото Кралство против руски цели. Москва ги доживува ваквите изјави како доказ за стратегијата за хибридно војување што Западот ја води против Русија.

Историски гледано, Крим беше префрлен на Украина од Русија во 1954 година, одлука што Москва сега ја оспорува. Присуството на руската Црноморска флота на Крим додава уште еден слој на сложеност на ситуацијата, бидејќи таа и понатаму е централна точка на тензиите меѓу двете нации.

Како што се интензивира судирот меѓу Русија и Украина, сеништето за потенцијална воена конфронтација се наѕира. Додека дипломатските канали остануваат отворени, реториката од двете страни ја нагласува тежината на ситуацијата.