САД и Франција заеднички повикаа новата влада во Македонија да ги почитува меѓународните договори. Ова барање беше истакнато во патоказот објавен од Белата куќа, по средбата меѓу претседателите Џо Бајден и Емануел Макрон во Франција. Меѓу различните меѓународни теми, патоказот вклучува дел за Западен Балкан, во кој се нагласува важноста на блиската соработка за интеграцијата на регионот во ЕУ, насочена кон зголемување на просперитетот, зајакнување на демократското владеење и почитување на владеењето на правото.

Посветеност на Македонија кон меѓународните договори

Конкретно за Македонија има една порака од САД и Франција. „Тие ја повикуваат новата влада во Македонија да остане фокусирана на патот кон ЕУ и да се придржува до меѓународните обврски“, брифираше Белата куќа за француско-американскиот патоказ.

Како одговор на француско-американскиот повик за почитување на меѓународните договори, изјава стигна лично од мандатарот Христијан Мицкоски. Според Мицкоски, Македонија ќе ги почитува овие договори, но нагласи дека тоа е двонасочна улица.

„Двете страни треба да го почитуваат. Ако конкретно се однесува на Договорот од Преспа, ние како идна влада детално го почитуваме. Се што е дел од нашето законодавство, Уставот, детално се почитува – точка, запирка. И тука нема дилема, бидејќи не можете да барате од граѓаните да ги почитуваат законите и Уставот, а ги прекршувате, но истовремено очекувам и вториот потписник, нашиот јужен сосед, да ги почитува“, рече Мицкоски.

Мицкоски информираше дека е подготвен документ кој покажува колку секоја од страните го спроведувала Договорот од Преспа. Тој очекува сите стратешки партнери на земјата и оние кои се дел од договорите да ги почитуваат онака како што Македонија ги почитува.

Совет од министерот за надворешни работи во заминување

Совети до идната влада за почитување на договорите денеска пристигнаа од министерот за надворешни работи во заминување, Бујар Османи. Според него, секоја употреба на друго име освен Република Северна Македонија за државата е надвор од Уставот, што го прави Договорот од Преспа споредлив во однос на уставната обврска што постои кон името на државата. „Еве бесплатен совет до власта, можеби сте биле против, можеби сте против, но тоа е реалност, тоа е дел од нашиот уставен поредок, дел од Уставот и мора да се почитува“, изјави Бујар Османи. поранешен шеф на дипломатијата.

Османи за можноста членот 7 од Договорот од Преспа, кој за секоја од страните утврдува употреба на термините „Македонија“ и „македонски“, може да се толкува дека дозволува државата да се нарекува „Македонија“, се одлучува дека придавката „македонски“ може да се користи само во етнички контекст, а не во државен.

„Значи се што е „македонско“ се однесува на македонската етничка заедница. И затоа мислам дека тие одредби треба да се почитуваат бидејќи отвораат нови прашања. Така е и во однос на името на државата“, е ставот на Османи.

Инаку, членот 7 од Договорот е членот на кој Мицкоски се повика пред една недела во врска со употребата на терминот „Македонија“. Членот 7 утврдува дека страните прифаќаат дека нивното соодветно разбирање на термините „Македонија“ и „македонски“ се однесува на различен историски контекст и културно наследство, дека во контекст на Македонија тие ја означуваат нејзината територија, јазик, народ и нивните карактеристики, со нивната сопствена историја, култура и наследство кои се значително различни од оние наведени за грчката страна.