ВМРО-ДПМНЕ се подготвува за критичен процес на одлучување додека ги одредува новите владини членови. Христијан Мицкоски предводи во финализирањето на составот од Коалицијата „Твоја Македонија“.

ВМРО-ДПМНЕ ги отфрла тврдењата на опозицијата

Мицкоски ги отфрли тврдењата на СДСМ за коалиција со ДУИ, повторувајќи го ставот на ВМРО-ДПМНЕ. И покрај гласањето на ДУИ за законот за реорганизација на владата, Мицкоски појасни дека коалицијата останува посветена на ветувањето, а ДУИ се очекува да остане во опозиција.

Состав на новиот кабинет

Очекувањата ја опкружуваат потенцијалната улога на Христијан Мицкоски како следен премиер. Изет Меџити од ВРЕДИ ќе биде негов прв заменик, кој ќе ја преземе и функцијата министер за екологија. Дополнително, ВРЕДИ ќе назначи вицепремиер за добро владеење. Арбен Таравари е назначен да раководи со Министерството за здравство. Албанските претставници ќе ги предводат клучните министерства како што се економија и труд, социјална политика, демографија и млади и европски интеграции. ВРЕДИ дополнително ќе назначи заменици министри во различни сектори, вклучително и одбраната, полицијата, културата, образованието, транспортот, етничките заедници и земјоделството. Околу 400 раководители на институции, исто така, ќе бидат назначени низ одделите предводени од членовите на коалицијата.