Министерката за одбрана Славјанка Петровска за време на Министерскиот состанок на САД – Јадранска повелба оствари средба со Селест Валандер, помошник на секретарот за одбрана на САД. Тие имаа плодна дискусија за различни аспекти на одбранбената соработка меѓу Македонија и Соединетите Американски Држави, вклучително и заеднички обуки, вежби и улогата на Македонија во регионалната безбедност и стабилност.

Министерката Петровска го изрази своето задоволство од позитивниот исход на состанокот на иницијативата А5, истакнувајќи ја посветеноста на земјите членки да работат заедно на прашањата од одбраната и безбедноста. Тие, исто така, ја истакнаа важноста на заеднички да се решаваат предизвиците како што се дезинформациите и хибридните закани, истовремено поддржувајќи го дијалогот и соработката за решавање на сите отворени прашања. Министерот ја призна клучната улога на САД како покровител на иницијативата во обезбедувањето нејзин успех.

Во рамки на стратешкото партнерство и сојузот меѓу  Македонија и Соединетите Американски Држави, министерката Петровска изрази благодарност за поддршката што ја даваат Соединетите држави во развојот на одбранбените капацитети. Таа ја истакна посветеноста на  Македонија на сојузот и взаемната поддршка, особено ценејќи ја американската помош за модернизирање и опремување на македонската армија. Земјата планира да продолжи со зголемување на одбранбените инвестиции до 2024 година.

Министерката Петровска ја истакна вредноста на заедничките вежби за поттикнување на интероперабилноста меѓу сојузниците. Таа ги пофали можностите за вежбање и обука заедно бидејќи тие придонесуваат за зајакнување на нациите-учеснички и зајакнување на нивната безбедност. Министерот конкретно го спомена полигонот Криволак како важен објект за оваа намена.

Понатаму, министерката Петровска и помошникот секретар за одбрана Валандер разговараа за глобалните безбедносни предизвици и ја осудија руската агресија врз Украина. Помошникот секретар Валандер ја призна и ценеше конструктивната улога на Македонија во одржувањето на регионалната стабилност. Соединетите Држави ја потврдија својата континуирана поддршка за Македонија во развојот на одбранбените капацитети.

Генерално, средбата меѓу министерката Петровска и помошникот секретар Валандер ја покажа посветеноста и соработката меѓу Македонија и Соединетите Американски Држави во зајакнувањето на одбранбената соработка и ефикасното справување со безбедносните предизвици во регионот.

Извор: 4NEWS