Изборот на апелациониот судија предизвикува загриженост за тековните кривични предмети

Неодамнешниот избор на апелациони судии предизвика стравувања за судбината на долгогодишните предмети во Кривичниот суд. Имено, случаите на автобуска несреќа кај Ласкарци, Титаник и Талир сега се изложени на ризик од повторно судење, поради прераспределбата на судиите кои ги водеа од Кривичен на Апелација. За да се избегнат непотребни одложувања, упатен е повик некои избрани судии да останат стационирани во Кривичен.

Со оглед на ваквите случувања, Основниот кривичен суд Скопје итно се обрати до Судскиот совет со барање до донесување на првостепената пресуда привременото делегирање на судијката Александра Ристеска, која моментално го надгледува случајот со автобуската несреќа, во Кривичниот суд. Сепак, Судски тврди дека самите избори немаат валидност. И покрај тековните жалби, советот ја задржува можноста да им дозволи на избраните судии да ја продолжат својата претходна работа додека не се разрешат предметите што се во тек.

Овие судиски избори за скопска Апелација се одржаа во услови на зголемени критики насочени кон Судскиот совет по острата оценка од Европската комисија. Како одговор, Министерството за правда собра комисија од експерти одговорни за осмислување реформи насочени кон Советот. Имено, фокусот не е само на создавање на нови закони, туку и на заштита од надворешни притисоци.

Владо Камбовски, претседател на работната група за реформа на Судскиот совет, го нагласува значењето на справувањето со отстапувањата во примената на постоечките закони. Овие отстапувања се појавија поради загрижувачката клима на притисок, политички влијанија и директно мешање од поединци и лоби групи. Неколку случаи од висок профил го фрлија судството во центарот на вниманието, предизвикувајќи ја јавноста да се запраша дали правдата навистина е задоволена.

Невладините организации жестоко го осудија процесот на избор на судии, истакнувајќи дека членовите на судството се оддалечиле од придржувањето кон ранг листата и наместо тоа фаворизирале лични критериуми. Како резултат на тоа, некои кандидати веќе ја објавија својата намера да поднесат жалби.

Извор: Sitel