Секторот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди отвори истрага  која тече во МВР, бидејќи се трага по причината за збунувачкиот диспаритет помеѓу првично нарачаните 400.000 пасоши и доставените 20.000 од средината на февруари.

Измени од иницијалниот договорот покренуваат прашања*

Министерот Тошковски откри дека, според првичниот договор, во Македонија до 18 овој месец се очекуваат 400.000 пасоши. Меѓутоа со посебен акт  дошло до модификација во декември и условите, се промениле, намалувајќи ја обврската на добавувачот да достави само 22.000 формулари наместо првично договорената количина.

Официјално соопштение од Министерството*

Телма, барајќи одговори од министерството, добила кус одговор дека  моментално има истрага на Секторот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди. во врска со договорот за набавка на патни исправи.

Реакција од министерот и обвинителски надзор

Како одговор на растечката пасошка криза, министерот Тошковски оствари средба со републичкиот јавен обвинител Љупчо Коцевски. Министерот ги пренесе проблемите околу одложеното издавање лични документи, при што се увери дека Обвинителството будно ја следи ситуацијата. Резултатите од внатрешната истрага и документацијата ќе бидат проследени до Јавното обвинителство.

Увид од заменик министерот Бојмацалиев

Во врска со предизвиците, заменик министер за внатрешни работи, Митко Бојмацалиев, ги отфрли тврдењата за саботажа во Министерството. Тој појасни дека неодамнешните пристигнувања не се показател за намерно нарушување и ги увери граѓаните дека поголеми пратки се очекуваат до крајот на месецот и во јуни.

Загриженост за важноста на глобалниот пасош

Министерот Тошковски го истакна прифаќањето на старите патни исправи од страна на некои земји, апелирајќи до граѓаните да ги обноват пасошите. Сепак, загриженоста се јавува бидејќи Грција ги известува земјите за обврските од Договорот од Преспа, што укажува дека пасошите без „Северна“ не се валидни.

 

 

Извор: Telma