Во овој период, рече таа, собрани се доволно докази за нивната недозволена трговија со дрога – главно кокаин, преку низа специјални мерки – следење комуникации, тајно следење и снимање надвор од приватен имот.

-Засега нема доказ за поврзаност на двете групи туку ќе бидат процесуирани како два посебни предмети, рече Русковска.

Во Грчец извршен е претрес на 26 локации во село Грчец, приведени се 13 лица, од кои на 9 им е изречена мерка притвор, на тројца куќен притвор, и за едно лице мерка за претпазливност. Пет лица се недостапни, рече Русковска, додавајќи дека еден од приведените е малолетник и тој ќе биде процесуиран според соодветните закони.

Во Гази Баба, рече Русковска се извршени претреси на 9 локации, осум лица се приведени и во притвор, а едно е во бегство.

Од двете групи, одземени се 80.000 евра, повеќе од 300.000 денари, 500 франци, а од дрога – 5 килограми марихуана и 600-700 грама кокаин.

Русковска нагласи дека од почетокот на истрагата не очекувале дека ќе наидат на големи количества дрога иако членовите на групите се осомничени за „неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанци и прокурсори“, сепак дрогата која ја препродавале ја складирале на безбедни локации.

-Најголем дел од парите и дрогата се пронајдени при претресите во Гази Баба, а само мал дел е пронајден и одземен во Грчец, рече обвинителката која се надева дека од одземените телефони ќе излезат докази за друго кривично дело.

Таа нагласи дека истрагата е пробиена, но нема информации за евентуална вмешаност на вработени во МВР во тоа.

-Петмината главни кои се во бегство и по кои се трага, ако беа фатени и им беа одземени телефоните ќе имавме повеќе докази, но ќе вложиме напор од електронските уреди кои се одземени да видиме дали има поврзаност со вработении во МВР или други институции и во сите случаи каде ќе се докаже тоа, инволвираните ќе бидат изведени пред лицето на правдата, децидна е Русковска.

Иако станува збор за масивна акција за сузбивање на наркодилерска мрежа, Русковска истакна дека жалење што се фатени само продавачите на дрога.

-Обвинителството има доволно докази за наркобосовите и се надевам дека наскоро ќе бидат фатени и изведени пред лицето на правдата, рече Русковска.