Македонскиот амбасадор во Рим, Весел Мемеди, доброволно ги извести италијанските власти дека македонските пасоши без новото уставно име се неважечки. Овој необичен потег, иако не е во негова надлежност, предизвика опасност и потенцијални последици  над 100.000 Македонци кои живеат во Италија, доведувајќи ги во опасност нивните работни места и престој.

Повик за акција на ВМРО-ДПМНЕ

Пратеникот Антонио Милошоски, претставник на ВМРО-ДПМНЕ, бара итно отповикување на амбасадорот Мемеди од неговата функција. Милошоски тврди дека постапките на Мемеди и нанеле значителна штета на македонската заедница во Италија и бара одговорност за потенцијалните последици над 100 илјади македонци.

– Еден амбасадор треба да знае дека ниедна институција што не ги издава документите, не може да прогласи за неважечки . Второ, тој е таму да ги брани македонските интереси. Со ова се гледа дека нема никаква хиерархија во МНР – Антонио Милошоски

Одбрана на Министерството за надворешни работи

Македонското Министерство за надворешни работи брзо се оградува од одлуката на амбасадорот Мемеди. Официјални лица наведуваат дека не се издадени наредби до ниту едно дипломатско-конзуларно претставништво на глобално ниво за поништување на пасошите без ажурирано уставно име и имаат намера да бараат одговорност за овој инцидент.

Дипломатска контрола на штети

Откако дозна за нотата испратена до италијанското Министерство за надворешни работи, македонската влада навремено ја укина и отповика нотата, дури и пред наведениот рок за важност на пасошот. Оваа превентивна акција спречи какви било негативни импликации за македонските граѓани во Италија. Министерството за надворешни работи во моментов презема внатрешна постапка за утврдување на одговорноста за овој дипломатски скандал.

Позадина на амбасадорот Мемеди

Весел Мемеди, назначен за амбасадор во Италија пред две години, има политичка историја како поранешен претседател на партијата НДП. Бил заменик и потпретседател на Собранието. Мемеди во 2019 година поднесе оставка од Собранието, повикувајќи се на едностраното разрешување на министерот за локална самоуправа, член на партијата на Мемеди од премиерот Зоран Заев, без претходна консултација.

Додека Министерството за надворешни работи ја спроведува својата внатрешна истрага, инцидентот ја нагласува деликатната природа на дипломатските односи и далекусежните последици од дејствијата надвор од официјалните мандати и надлежности. Последиците од иницијативата на амбасадорот Мемеди служи како предупредувачка приказна за дипломатските пратеници строго да се придржуваат до воспоставените протоколи.

Извор: Сител