Повеќе од 82.000 луѓе се испратени во центрите за евакуација пред да се приближи тајфунот.

Наставата е откажана, многу установи се затворени. Во 11 часот по локално време брзината на ветрот изнесувала 51 метар во секунда, на моменти и до 64 метри во секунда. Епицентарот на тајфунот се наоѓа на околу 180 километри источно од провинцијата Северен Суригао и се движи на северозапад.

„Рај“ е т.н. супер тајфун, споредлив по јачина со ураганите од петта категорија во САД. Низ светот, секоја година се формираат по околу пет такви циклони.