Во интервју за „Трилинг“ на ТВ 24, Гордана Силјановска-Давкова, претседателскиот кандидат поддржан од ВМРО-ДПМНЕ, ја истакна својата визија за негување посилни регионални врски, црпејќи инспирација од духот на скандинавските народи. Таа го истакна императивот за регионално единство, сугерирајќи дека без кохезивна поддршка од соседните држави, пошироките сојузи стануваат предизвик.

Регионална поддршка: витална компонента, според Силјановска-Давкова

Силјановска-Давкова го истакна значењето на регионалната соработка, наведувајќи го поддржувачкиот став на Шведска, Финска и Данска кон Летонија, Естонија и Литванија за време на нивниот процес на демократизација. И покрај тоа што се соочија со првичните пречки, овие нордиски нации подадоа рака за помош, поставувајќи преседан за поттикнување на демократските идеали во регионот.

Предизвици на балканскиот хоризонт

Изразувајќи ги своите очекувања за помош од блиските земји-членки на ЕУ, Силјановска-Давкова изрази жалење за опстојувањето на балканскоцентричните пречки како што се условувањето, национализмот, балканизацијата, корупцијата и криминалот. Таа ја истакна потребата од надминување на ваквите предизвици, повикувајќи на отстапување од балканската логика која го попречува напредокот.

Соседи на ЕУ: Повик за соработка

Повикувајќи се на членот 8 од Лисабонскиот договор, Силјановска-Давкова ја нагласи посветеноста на ЕУ за поттикнување на реципрочни договори со соседите. Дополнително, таа ја истакна важноста од негување пријателства и добрососедство преку дипломатски канали, негирајќи ја потребата од прибегнување кон закани или вето.

Геополитички реалности: Прифаќање на дијалог

Обраќајќи се на изгледите за средби лице в лице со соседните лидери, Силјановска-Давкова го повтори ставот дека географијата и геополитиката неизбежно влијаат на дипломатските ангажмани. Понатаму, таа се залагаше за отворен дијалог и заемно почитување, наведувајќи ги личните врски создадени преку литературните и професионалните напори со Бугарија како доказ за дипломатската ефикасност.

Навигацијата кон уставните предизвици

Силјановска-Давкова ја призна комплексноста околу уставните амандмани. Згора на тоа, таа ја истакна природата на овие амандмани . Според неа, тие се резултат на  надворешни влијанија, а не на вродена грешка во уставната рамка, привлекувајќи внимание на потребата од стабилност и придржување кон демократските принципи.

Предизвици со Бугарија: Барање решенија

Истакнувајќи ги заладените односи со Бугарија, Силјановска-Давкова ја истакна важноста од почитување на договорите за добрососедство и пријателство. Таа предложи истражување на алтернативни механизми за решавање на проблемите и градење меѓусебна доверба, залагајќи се за гаранции како опиплива манифестација на добра волја.

Интеграција во ЕУ: Почитување на основните принципи

Во текот на преговорите со Бугарија и другите колеги од ЕУ, Силјановска-Давкова ја истакна важноста од почитување на основните принципи на ЕУ наведени во Лисабонскиот договор и Повелбата за човекови права. Понатаму, таа го отфрли идејата за користење на вето како присилни алатки, залагајќи се наместо за конструктивен дијалог и компромис.

Инклузивно управување: препознавање на различноста

Силјановска-Давкова ја афирмираше неопходноста од инклузивно владеење, истакнувајќи ја важноста од застапеност на Албанците во владините структури. Дополнително, таа ја нагласи вредноста на различноста и компетентноста во обликувањето на ефективни политики и негувањето на националното единство.

Гледајќи напред: унифицирана визија

Без разлика на изборните исходи, Силјановска-Давкова остана цврста во нејзината заложба за инклузивно владеење и регионална соработка. Таа замисли иднина каде заедничките напори ќе ги надминат политичките поделби, отворајќи го патот за попросперитетен и похармоничен балкански регион.