Ќе се тргне ли од Уставот дефиницијата од 20 отсто за албанскиот јазик? Портпаролот на ДУИ Бујар Османи вели дека тоа ќе треба заеднички да го оценат сите лидери на политичките партии, потсетувајќи и дека актуелната владејачка коалиција не може да направи уставни измени без поддршка од пратениците од опозицијата.

„Се разбира, ќе дојде моментот, ќе бидат потребни уште 20%, дојде време да се означи во правилна формулација албанскиот јазик. Дали сега е вистинскиот момент, лидерите на политичките партии ќе треба заедно да оценат или ќе и создадеме плус алиби на опозицијата затоа што не ги поддржува уставните измени. Ние само дел од владината коалиција ги немаме бројките за уставните измени без поддршка од пратениците од опозицијата“, вели Бујар Османи.

Од друга страна, опозициската Движење Беса бара албанскиот јазик да се изедначи со македонскиот. Фатмир Сабриу од оваа партија нагласува дека немаат забелешки бугарската заедница да биде вградена во уставната преамбула.

„Движењето Беса, врз основа на одредбите од член 130 од Уставот на Република Северна Македонија, преку ова барање предлага и бара од овластениот предлагач на уставните измени, односно Владата на Република Македонија, во текот на составување на нацрт верзијата на уставните измени која ќе биде испратена на расправа до Собранието на Република Молдавија за да се вметнат, покрај измената на преамбулата на Уставот, да се смени амандманот 5“, додава Фатмир Сабриу.

Арбен Таравари од Алијансата за Албанците вели дека дојде моментот кога албанскиот јазик повеќе нема да се нарекува „20 проценти“.

„Алијансата за Албанците е среќна што сега дојде моментот кога политичките партии во Македонија ќе можат да ја изразат својата согласност албанскиот јазик да се именува како таков и повеќе да не се нарекува погрешно, 20%. Предлагаме оваа промена да се случи сега и убедени сме, не само во согласноста на албанските партии, туку и во согласноста на сите партии во Македонија“, вели Арбен Таравари.

Дури и партијата „Алтернатива“ изрази подготвеност да го поддржи предлогот за отстранување на 20 отсто, но во неодамнешното соопштение за ова прашање наведуваат дека очигледно министерот Кренар Лога мора прво да ги убеди своите партнери пред да зборува во работните групи со опозицијата.

Македонскиот устав мора да се смени, воведувајќи ги Бугарите во него, услов што го наметна Бугарија за да го отстрани ветото што го стави на евроинтеграцискиот пат на Скопје.