Полицајците во Црна Гора со недели апсат и трагаат по нивни колеги за кои постои сомневање дека ја напуштиле земјата. Уапсени се голем број припадници на црногорската полиција осомничени дека соработувале со познати имиња од подземјето – водачот на кавачкиот клан Радој Звичер, Вељко Беливук, како и наркобосот Дарко Шариќ. Полицајците создадоа сопствена криминална организација и по наредба на „големите газди“ ги мачеа оние што им се испречија и сето тоа го фотографираа и го испратија преку апликацијата Скај.

Хаосот во црногорската полиција трае со недели. Не е изолиран случај дека на мета биле и самите членови на властите, но во соработка со Европол и по низа транскрипти од разговори од шифрираната апликација Скај, црногорската полиција „нападна“ голем број свои колеги.

Сè ескалира со апсењето на Дејан Кнежевиќ, помошник директор на полицијата за борба против организираниот криминал, кој беше врзан со лисици на 22 март.

Последната вест која се појави во црногорските медиуми е дека припадници на Одделот за специјална оперативна поддршка на полициската управа под команда на Мирко Бановиќ, Петар Лазовиќ, Предраг Јештровиќ, Југослав Раичевиќ, Слободан Миќковиќ, Иван Ѓоковиќ, Иван Стаматовиќ , Жељко Радуновиќ, Дражен Мирановиќ, Сеад Лубодер, Вук Шуковиќ, Момо Мирковиќ, Мирко Ѓукиќ, Милорад Митровиќ и Нешко Јаредиќ учествувале во комуникацијата на Скај со луѓе од подземјето, како и испраќање слики од луѓе кои биле мачени.

Скај го користеа речиси сите истакнати имиња од подземјето во Србија, а поради нив зад решетки во Србија завршија членовите на кланот Беливук, како и Дарко Шариќ против кого се води третиот случај пред Специјалниот суд во Белград.

Петар Лазовиќ и Југослав Југо Раичевиќ разговарале со своите шефови од криминалните групи од криминалното милје и им праќале фотографии од мачени луѓе.

Според отклучената преписка на Скај, Лазовиќ за своите постапки ги известил Радој Звицер, Дарко Шариќ, Никола Спасојевиќ, член на криминалната организација на Шариќ, како и Вељко Беливук и Марко Миљковиќ, објави Либертас.

– Овој ќе умре, пи – гласи една од пораките што Лазовиќ му ги испратил на Звицер, заедно со фотографија од непознат маж клекнат на болнички кревет.

Милан Вучиниќ, член на групата на Шариќ, која е обвинета за планирање на убиството на Небојша Јоксовиќ, се најде на списокот со имиња на кои добивале пораки од црногорски полицајци.

Југослав Раичевиќ, според Либертас, се пофалил како ги тепал тие што ги апсел и сето тоа му го испратил на Милан Вучиниќ.

На објавените фотографии се гледаат вознемирувачки сцени – млади мажи претепани, врзани, со вреќи преку глава, но и со пиштол во уста.

Овој принцип на мачење и фотографирање стана „популарен“ кај криминалците откако ја користеа апликацијата Sky, мислејќи дека таа е заклучена и дека никој нема да може да ги добие тие фотографии.

Меѓутоа, по дешифрирањето на Скај, огромен број криминалци завршија зад решетки. Сега на удар се и полицајците на Црна Гора.

Според информациите, задачата на поранешниот командант на полицијата во Подгорица, Иван Стаматовиќ, меѓу другото била да ги маче членовите на спротивставените кланови и да им пренесува изнудени информации на своите шефови.