Очекуваното појавување на Сергеј Лавров предизвика возбуда во медиумските кругови

30. Министерски совет на ОБСЕ во Скопје стана центар на медиумското внимание, најмногу поради присуството на Сергеј Лавров, познатиот шеф на руската дипломатија. Како што часовникот отчукува до претстојната прес-конференција на Лавров, атмосферата во салата пука од возбуда.

Во последните 20 минути пред закажаното појавување на Лавров, новинарите и снимателите што ги претставуваат различните домашни медиуми се обидуваат да ги обезбедат своите места на прес-конференцијата. Запознаени со предизвиците што доаѓаат со пристигнувањето во последен момент, некои се соочуваат со ризик да им биде забранет влез поради ограничен капацитет, додека други се борат со загриженоста за непрекинат пренос во живо.

Глобално влијание

Зборовите на Лавров имаат значителна тежина, надминувајќи ги границите на Скопје за да одекнат низ меѓународните арени. Вчерашните забелешки служат како доказ за далекусежното влијание на неговите изјави. За жал, тајмингот на заминувањето на американскиот државен секретар Ентони Блинкен од Скопје се совпадна со доаѓањето на Лавров, пропуштена можност за потенцијално револуционерен настан на локално тло. Надежта за  потребниот мировен договор останува неостварена.

Извор: MKD