И покрај претходните извештаи за потенцијални изборни нерегуларности, привремената комисија задолжена за надзор на можни криминални дела поврзани со изборите досега не добила никакви кривични пријави. Додека полицијата забележа инциденти за обид за поткуп на гласачи во Охрид и Крива Паланка, до обвинителството не е поднесена формална пријава. Истрагите за овие изборни нерегуларности се во тек.

Следење на изборниот интегритет и изборни нерегуларности

Привремената комисија формирана во рамките на обвинителството за следење на потенцијални криминални дела поврзани со изборите допрва треба да добие кривични пријави во врска со изборните нерегуларности кои претходно ги означувала полицијата. И покрај сомневањата за обид за поткуп во Охрид и Крива Паланка, формално обвинение не е покренато. Џељал Бајрами, обвинител вклучен во комисијата, ја истакна посветеноста за навремено проверување на сите наводи.

Истраги во тек

Во селото Мелница, лоцирано во општина Чашка, се појавија сомнежи за поткуп, што доведе до истрага. За време на неодамнешната претресна акција, властите открија значително количество оружје кај две лица, што резултираше со притвор по наредба на велешкиот суд. Дополнително, уште едно лице во Велешко е под лупа поради сомневање за вмешаност во изборен поткуп, а истрагата во моментов е во тек.

Континуирана будност

Обвинителството останува будно, внимателно ги следи сите аспекти на изборниот процес за нерегуларности. Сите потенцијални криминални дејствија кои би можеле да го нарушат интегритетот на изборите, вклучително и изборните нерегуларности, ќе бидат темелно истражени. Овие случаи ќе добијат приоритетно внимание во јавните обвинителства. И покрај отсуството на формални кривични пријави досега, властите се посветени на обезбедување транспарентност и почитување на владеењето на правото во текот на изборната постапка.

Како што се одвива изборниот процес, властите остануваат цврсти во својата заложба за справување со изборните нерегуларности и зачувување на интегритетот на изборите. Додека се појавија сомнежите за неправилности, допрва треба да бидат поднесени формални кривични пријави. Сепак, со тековните истраги и континуираната будност, напорите за одржување на интегритетот на изборниот процес остануваат главен приоритет за органите на прогонот и судските власти.