Минатата недела словенечката влада усвои предлог за признавање на палестинска држава и го испрати до парламентот на конечно одобрување, што е неопходно за одлуката да стапи во сила, додава АП.

Синоќа „за“ гласаа 52 од вкупно 53 присутни пратеници. Опозицијата го бојкотираше состанокот, а нејзините претставници во законодавното тело со 90 места беа отсутни, а еден пратеник се воздржа од гласање, пренесува АФП.

Во понеделникот, Словенечката демократска партија (СДС) на поранешниот премиер Јанез Јанша поднесе предлог за распишување консултативен референдум. Овој потег беше наменет да го одложи гласањето за 30 дена според парламентарните правила.

До неодамна, девет од вкупно 27 земји во Европската унија ја признаа државата Палестина. Осум од нив – Малта, Кипар, Чешка и Словачка (до 1993 година Чехословачка), Унгарија, Романија, Бугарија и Полска – го сторија тоа пред да пристапат во ЕУ, дури и откако палестинскиот лидер Јасер Арафат на 15 ноември 1988 година прогласи Палестина за независна држава.

Во 2014 година, Шведска стана првата земја што ја призна Палестина по пристапувањето во ЕУ. На 28 мај, Шпанија, Норвешка и Ирска им се придружија на земјите што ја признаа Палестина.