Тоа не е болест специфична само во Индија, туку мукормикоза – широко распространета габична инфекција која најчесто ги погодува имунокомпромитираните лица, оние со слабо контролиран дијабетес или оние кои примаат одредени лекови.

Оваа инфекција е предизвикана од разни видови на габи, вклучително и ризопус, ризомукор, апсидија и базидиоболус, и е присутна ширум светот. Најлесно се заразуваат луѓето во болници, кога габата останува на постелнината или патува низ системи за вентилација, велат експертите.

-Мукормикозата е многу сериозна болест, има висока стапка на смртност и бара многу лекови или дури и операција за лекување, рече Питер Колињон, член на управниот одбор на Светската здравствена организација кој се занимава со заразни болести и отпорност на антибиотици.

Околу 300 случаи на мукормикоза неодамна се пријавени во индиската држава Гуџарат.

Габите што ја предизвикуваат оваа болест се наоѓаат насекаде околу нас, на земјата и во растенијата.

-Тоа е семејство на габи што можат да влезат во синусите и шуплините во главата. И кога вашиот имунолошки систем не може да ги држи под контрола, тие го напаѓаат мозокот, по што работата станува сериозна, рече Колињон.

Ние нормално ги вдишуваме нивните спори, но обично целиот проблем го решава нашиот имунолошки систем. Сериозна инфекција може да се појави кај оние со болести како што се дијабетес или леукемија, кои имаат ослабен имунитет или оние кои земаат лекови како стероиди, пишува Гардијан.

Симптомите вклучуваат болка и црвенило околу очите и носот, треска, главоболка, кашлица, повраќање на крв, црно и крвав исцедок од носот, болка на едната страна од лицето и синусите, црн нос, забоболка и болно и замаглување на видот.

-Мукормикозата е скапа и тешко се лекува, а стапката на смртност е поголема од 50%, рече Колињон.

Пациентите со мукормикоза добиваат антифунгални лекови, кои можат да бидат доста токсични. Обично е потребно хируршко отстранување на некротичното ткиво.

-Хируршката интервенција е скоро секогаш потребна за да се расчисти изворот на габична инфекција – што обично се наоѓа во синусите и задниот дел на грлото. Треба да дојдеме до тоа место и хируршки да го отстраниме целиот габичен материјал. Операцијата понекогаш се одвива во многу чувствителен област, како дел од мозокот. изјави Колињон.

Бидејќи ковид-19 го загрозува нашиот имунолошки систем, може да се појави мукормикоза.

-Кога инфицирани со ковиди завршуваат на одделот за интензивна нега, им даваме многу стероиди затоа што помагаат во лекување на воспаленија. Но, за жал, стероидите го потиснуваат нашиот имунолошки систем, што значи дека е нарушена нашата способност да се бориме против нормалните инфекции, како габите, објасни Колињон.

Со оглед на тоа дека се откриени случаи на мукормикоза во Делхи, Махараштра и Гуџарат, експертите од индиската работна група за Ковид-19 во неделата издадоа упатства за спречување на инфекцијата.

Тие ги повикаа граѓаните да носат чевли, долги панталони, кошули со долги ракави и ракавици кога работат на земја или да ракуваат со ѓубрива и ги замолија да одржуваат лична хигиена и да внимаваат на дијабетес (доколку го имаат). На медицинскиот персонал им беше кажано да престанат да даваат лекови што го потиснуваат имунитетот, како што се стероидите, што е можно поскоро.