Ветувања на Гордана Силјановска Давкова

Гордана Силјановска Давкова на вечерашниот митинг во центарот на Скопје со одлучна порака до владата „Кога не го правите тоа што го ветивте, треба да си одите, ние доаѓаме“. Воедно, таа го истакна императивот да се бара одговорност од владата за неисполнетите ветувања, собирајќи ги поддржувачите за да воведе нова ера на владеење.

Непоколеблива посветеност

Изразувајќи разочарување од актуелната администрација, Силјановска Давкова изрази жалење за јазот меѓу дадените ветувања и преземените активности. Таа вети дека ќе служи како обединувачка сила, залагајќи се за сите граѓани без разлика на линиите на поделба. „Бидете сигурни дека ќе ве направиме горди“, тврди таа, наведувајќи го нејзиното искуство како извор на инспирација и диференцијација од актуелните лидери.

Почитување на вредностите и достоинството

Силјановска Давкова во страсно обраќање, истакна дека нема преговарање за македонската гордост и вредности. Отфрлајќи ги компромисите што го нагризуваат достоинството на нацијата, таа повика на цврста посветеност на почитувањето на принципите. „Зошто така ја нагризуваме гордоста на Македонија? Давкова повика на колективна  посветеност на основните вредности.

Претседателски ветувања

Среде нејзината кандидатура за претседателската функција, Силјановска Давкова ја истакна својата визија, ветувајќи дека ќе ја врати Народната канцеларија на претседателот, симбол на достапно владеење што го инаугурираше поранешниот претседател Ѓорге Иванов. Понатаму, таа вети дека ќе даде приоритет на градењето консензус во меѓународните преговори, тврдејќи дека националните интереси мора да преовладуваат.

Враќање на националната гордост

Силјановска Давкова го повтори своето уверување дека само преку извонредност, професионализам и интегритет Македонија може да го врати своето заслужено место на светската сцена. „Само најуспешните, најпрофесионалните и најпочитуваните можат да ни ја вратат гордоста“, потврди таа, замислувајќи иднина во која националната среќа повеќе не е недостижна.

Ветување за владеење во интересите на Македонија

Давкова вети дека функцијата на претседател ќе ја обавува експертски, независно од партијата која е зад неа и во интерес на целиот народ на Македонија. Давкова потврди дека ќе ја надгледува работата на Собранието и ќе стави вето на секоја штетна одлука за Македонија.