Европскиот комесар Вархеји со цврст став за критериумите за членство на Македонија во ЕУ

Еврокомесарот Вархеји, кој моментално е во посета на Бугарија, категорично отфрла каква било промена на преговарачката рамка за пристапување на Македонија во ЕУ. Во ексклузивното интервју за БГНЕС, Вархеји ја потврди стабилноста на договорот воспоставен во јули 2022 година. Тој изрази уверување дека земјите-членки на ЕУ нема да се занимаваат со повторно разгледување на спорот Скопје-Софија, нагласувајќи го императивот да се придржуваат до однапред дефинираните критериуми.

„Критериумите се недвосмислено наведени од 2022 година, по усвојувањето на Рамката за преговори. За нив не може да се преговара и мора да се исполнат без отстапување. Очекувам да нема отстапување од овој пат“, тврди Вархеји, нагласувајќи ја неопходноста од идната влада на Македонија. , по претстојните избори во мај, да се даде приоритет на почитувањето на овие критериуми.

Дипломатски ангажмани

Маршрутата на Вархеји вклучуваше средба со бугарскиот претседател Румен Радев, на која се разговараше околу проширувањето на ЕУ и принципите што го водат. Радев, повторувајќи ги чувствата на Вархеји, го истакна значењето на цврсто придржување кон воспоставените принципи. Сепак, тој изрази загриженост поради неодамнешните забелешки на македонските политички фигури за време на тековната изборна кампања, окарактеризирани како провокативни кон Бугарија.

Повик за конструктивна билатерална соработка

Во изјавата по средбата на својот Фејсбук профил, Радев ја подвлече важноста од поттикнување конструктивен дијалог меѓу Македонија и Бугарија. Тој ја истакна клучната улога на добрососедството во процесот на проширување и повика на обновени напори за поттикнување на конструктивна билатерална соработка постизборно.