„Еден градежен инженер, двајца градежни работници и двајца чувари биле присутни во Универзалната сала во моментот кога избувнал пожарот, но за среќа, никој од нив не е повреден“.

Ова предмалку го изјави Лазар Арсовски, сопственик на компанијата која ја вршеше реконструкцијата на Универзалната сала.

Според него, проблем со стара електроинсталација најверојатно е причината за пожарот.

– Имаше работници во Универзалната сала, но за среќа тие не биле внатре во објектот во моментот кога избувнал пожарот. А замислете, до пред само 10 дена имаше околу 80 работници кои работеа во Универзалната сала. За среќа, денеска немаше повредени. Градежните работници први го забележале пожарот и се обиделе да го изгаснат со противпожарни апарати, но не успеале, бидејќи била зафатена стара иверица кој за многу брзо време изгорела. Работниците ги повикале пожарникарите – изјави Арсовски.