Министерот за надворешни работи Бујар Османи денеска во Приштина учествуваше на Форумот Улпијана. За време на неговата панел дискусија насловена „Миграција преку ангажман на дијаспората: нова димензија за дипломатска и развојна соработка“, Османи ја истакна важноста од намалување на економскиот и социјалниот јаз меѓу Македонија и западните земји со цел да се спречи заминувањето на младите луѓе.

Тој нагласи дека членството во ЕУ ќе одигра клучна улога во постигнувањето на оваа цел, наведувајќи ги примерите на Шпанија и Португалија, кои доживеаја значително намалување на одливот на работна сила и млади по пристапувањето во Унијата.

Османи сподели и информации за проектите што ги спроведува Министерството за надворешни работи во корист на заедницата на дијаспората. Еден значаен проект е МКарта, кој воспоставува вредна мрежа на висококвалификувани поединци кои успешно се интегрирале во нови средини и делуваат како мост помеѓу дијаспората и Македонија. Овие лица се охрабруваат да придонесат со својата експертиза во тековните проекти на владата и државните институции.

Понатаму, Османи ја истакна важноста од систематска работа со дијаспората, истакнувајќи ја потребата од закон за дијаспората, институционална поддршка и сеопфатно мапирање. Тој спомена дека Македонија го спроведе својот прв попис на дијаспората за време на последниот национален попис, но потребно е дополнително детално мапирање за да се развијат долгорочни политики. Во моментов, во тек е проект во соработка со Меѓународната организација за миграција, во кој се вклучени тројца млади експерти од италијанската дијаспора, за да се одговори на оваа потреба.

Извор: 4NEWS