Претходно, минатата недела, Спутник потпиша договор со италијанско-швајцарската фармацевтска компанија Адиен за производство во Италија. Рускиот фонд за директни инвестиции, кој го финансираше откривањето на оваа вакцина, вчера објави дека се постигнати договори со компании од овие четири земји. Веста ја пренесоа и француските медиуми.

Директорот на Фондот, Кирил Димитријев, рече дека во моментов се водат други преговори за зголемување на производството во рамките на ЕУ. Исто така беше посочено дека ова ќе овозможи снабдување на пазарот на ЕУ, веднаш штом вакцината ќе биде одобрена од Европската агенција за лекови.

Во оваа агенција со седиште во Амстердам, сепак, тие не брзаат со лиценцирањето, бидејќи беа забрзани со западните вакцини.

Руските власти претходно соопштија дека се подготвени да испорачаат 50 милиони дози на ЕУ почнувајќи од јуни.