Директорката на РФЗО Сања Радојевиќ Шкодриќ вели дека планот е производството да се одвива во две фази:

– Првата фаза, која опфаќа полнење и пакување на увезената материја, ќе започне во март и април – вели Радојевиќ Шкодриќ.

Вакцината на „Синофарм“ прво ќе се произведува за Србија, а потоа ќе се извезува во регионот и другите земји.

– Големите производители на вакцини не бираат партнери само така. „Синофарм“ ја препозна Србија како безбедна земја за производство на истата квалитетна, безбедна и ефикасна вакцина како таа што самите ја произведуваат. Многу сме горди на изградбата на фабрика за вакцини во Србија. Фабриката сега ќе произведува антиковид вакцини, но се планираат капацитети и за други вакцини или за проширување на капацитетите – објасни директорот на РЗОМ.

Сопственото производство на вакцини, а „Торлак“ веќе прави антиковид вакцина по руска технологија, е голема предност за секоја земја за време на пандемијата.

– Кога имате сопствено, домашно производство, сте ја осигурале вашата земја не само на доволни количини вакцини, туку и дека ќе можете брзо да произведувате. Гледаме дека за многу кратки временски периоди се појавуваат нови соеви и затоа е важно да се има домашно производство за да се прилагоди на новите соеви, а не да се чека и да зависи од други производители – вели Сања Радојевиќ Шкодриќ.