По седницата, членот на Кризниот штаб за борба против пандемијата од коронавирус, епидемиологот Предраг Кон изјави дека ситуацијата во Србија повеќе не е вонредна.

– Сè уште имаме голем број пациенти во болниците, но бројот на отпуштања е зголемен и болниците полека се празнат. Донесена е одлука училиштата, постарите одделенија од ученици од основните и средните училишта да започнат со работа на 19 април. Од друга страна, за поддршка на туризмот, цената на тестирањето за ПЦР е изедначена за нашите граѓани и странци. Донесена е одлука и во врска со белградскиот маратон за да може да започнат подготовките за натпреварувачкиот дел, а за останатите ќе видиме. Тоа зависи од ситуацијата. Нема промени за другите мерки , посочи тој, што значи дека кафулињата ќе продолжат да бидат затворени – освен нивните тераси.

За потсетување, трговските центри во Србија се отворија во понеделникот.