Талат Џафери, Претседателот на преодната влада на Македонија  и Ангела Агелер, амбасадорката на Соединетите Американски Држави, се состанаа да разговараат за критичните прашања кои влијаат на владеењето на нацијата.

Средба на Џафери со Агелер: Владината стабилност во фокус

 

Централна тема на средбата беше итна потреба од континуитет и ефикасност во владата и државните институции. Лидерите ја истакнаа нивната посветеност за поттикнување на погодна средина за фер и демократски избори, камен-темелник на демократските принципи на Македонија.

Џафери ја искористи можноста да ја информира амбасадороката Агелер за претстојниот предлог-закон за рестриктивни мерки. Во моментов, во фаза на сеопфатни консултации, законската регулатива е предвидена за прецизен преглед на претстојната владина седница.

Пристапување во ЕУ и демократски напредок

 

За време на дијалогот се појави значаен консензус, истакнувајќи го верувањето дека преговарачкиот процес за членство на Македонија во ЕУ може да катализира позитивни трансформации. Тие вклучуваат зајакнување на демократските капацитети, унапредување на реформските процеси во владеењето на правото и интензивирање на битката против корупцијата.

Амбасадорката Агелер упати честитки до Џафери за неговиот избор за премиер, истакнувајќи го историското значење на неговата улога како прв албански претседател и на Собранието и на Владата во историјата на државата.

Контроверзно повлекување на законодавството за рестриктивни мерки

 

Владата најави повлекување на предлог-законот за рестриктивни мерки од собраниска процедура. Овој потег предизвика контроверзии, при што опозициската партија, ВМРО-ДПМНЕ, обвини дека мотивот  е обидот да се заштитат функционерите од потенцијални последици.

Марија Митева, портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ на прес-конференција рече дека ДУИ не може да го објаснат овој потег на своите стратешки партнери и цинично праша дали ДУИ овој законот за усогласување со црните листи го сметаат за анти-европски.

Предложените измени имаат за цел да ги санкционираат македонските граѓани и компании на црните листи на САД и Обединетото Кралство поради корупција и злоупотреба на службената положба.

Правни дилеми и црни листи

 

Предложените амандмани поттикнаа правни дебати, особено кога Министерството за правда изрази резервираност. Застапувајќи се за внимателен пристап во борбата против криминалот и корупцијата, тие предупредуваат да не се менуваат постоечките закони за рестриктивни мерки.

Наспроти позадината на овие случувања, САД ја ажурираа својата црна листа минатата година, опфаќајќи ги сегашните и поранешните функционери, бизнисмени и компании. Фигури како градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко и поранешниот премиер Никола Груевски, се наоѓаат заплеткани во оваа меѓународна мрежа на санкции.

Извор: Слободна Европа