Во интервју за Шења на ТВ Шења, Христијан Мицкоски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, го потврди својот силен проевропски став, нагласувајќи го значењето на принципите. Мицкоски истакна дека им дава приоритет на европските вредности, но не по цена на компромитирање на основните принципи.

Ултра проевропски став

Мицкоски го отвори дијалогот со гордост искажувајќи ја својата ултраевропска позиција. Сепак, тој побрза да појасни дека неговата заложба е заснована на принципи, нагласувајќи дека никој не треба да бара вклучување на конкретни групи во македонскиот устав само за да им се доделат поголеми права, а истовремено тој истиот да не ја почитува државата и нејзиниот народ, како и нејзиното малцинство неговите граници

Контроверзија на преамбулата

Претседателот изрази противење на предлогот за инкорпорирање во уставот на бугарското малцинство во Македонија. Според Мицкоски, Бугарија не може да го бара тоа додека не почне да ги почитува правата на македонците во Бугарија и да ги спроведе пресудите од Судот за човекови права во Стразбур. Тој тврдеше дека неговата посветеност на европските идеали не дозволува компромитирање на принципите на правичност и еднаквост.

И покрај тоа што Бугарија ја ратификуваше Резолуцијата за почитување на човековите права, Мицкоски укажа на неподготвеноста на земјата да ги спроведе одлуките на Судот во Стразбур. Ова несовпаѓање во дејствијата предизвика загриженост за посветеноста на Бугарија за обезбедување на човековите права на македонската заедница во нејзините граници.

Јас нудам концепт. Да јас сум ултра про Европеец, и повеќе од Урсула Фон Дер Лајен, но на принципи. Не може некој од мене да бара да вклучам во Преамбулата дел од бугарскиот народ во Македонија, македонски државјанин 762, поради тоа што на тој начин ќе имале поголеми права. А од друга страна Бугарија како земја која ја ратификувала Резолуцијата за почитување на човековите права не сака да спроведе пресуда од Судот за човекови права од Стразбур за почитување на човековите права на македонската заедница во Бугарија, изјави Мицкоск

Идентитет, почит и еднаков третман

Мицкоски ја истакна својата неподготвеност да прифати Европа во која не се почитува неговиот македонски идентитет. Тој го прошири ова чувство на сите европски граѓани, отфрлајќи ја идејата за Европа која дискриминира врз основа на националност или етничка припадност.

Претседателот го истакна отфрлањето на Европа која не ги почитува идентитетите на своите граѓани. Тој ја истакна меѓусебната поврзаност на почитувањето, наведувајќи дека ако еден идентитет не се признае, другите веројатно ќе се соочат со слично непочитување.

Не ми треба мене таква Европа која што нема да ме почитува како Македонец, ниту пак вас ви треба, бидејќи нема ниту вас како Албанец да ве почитува, ако не ме почитува мене како Македонец. Тоа го барам јас, рече Мицкоски и додаде:

Барам тоа што го донела европската институција да го спроведе Бугарија, тоа го барам ништо повеќе.

Интервјуто на Христијан Мицкоски ја истакна деликатната рамнотежа помеѓу да се биде ултраевропски и да се држи цврсто на принципите. Неговиот повик до Бугарија да ги спроведе одлуките кои ги штитат правата на македонската заедница ја нагласува важноста на единството во поддржувањето на европските вредности.