Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ во неодамнешното интервју навести откривање на суштински детали и сериозни информации во врска со истрагата за исчезнувањето и убиството на младата Вања. Денеска јавноста наскоро ќе биде запознаена со сите нерасчистени детали околу овој случај.

Мицкоски ја нагласи итноста за брзо објавување на сите детали. Деталите на истрагата и значајните недостатоци ќе бидат изложени за сите подетално да се проверат. Испитувањето на временската рамка, од објавата на ќерката на исчезнатиот до несреќниот ден на исчезнувањето на Вања, а потоа и прецизирањето кога започнала истрагата, откриваат значајни аспекти. Сепак, истражувањето во овие специфики не е во фокусот сега. Како политичка партија, и лично, намерно ВМРО-ДПМНЕ онстаа дистанцирани за да избегнат улога слична на онаа со СДС на контроверзите околу Смилковско и младата Тамара. Се воздржавме да интервенираме за да обезбедиме правична перцепција и да не влијаеме негативно на процесот.

-Многу брзо од денеска јавноста ќе ги знае сите детали. Има детали и големи недостатоци во истрагата, погледнете кога објавува ќерката на лицето кое е исчезнато со неговото возило, видете која е датата кога за жал малата Вања исчезнува и потоа видете кога почнува истрагата. Но тоа сега нема да го дискутираме тоа бидејќи како политичка парија а лично и јас бевме надвор од сето ова намерно за да не се создава впечаток како они што создаваа со децата од Смилковско и малата Тамара, затоа не се мешавме и воопшто да не влијаеме на процесот за да не бидеме лошо сфатени. Но, за месеци од денеска сето ова ќе биде изнесено на лице пред јавноста и ќе знаат луѓето што направиле овие луѓе. Тие информации што јас ги знам се сериозни, кажа Мицкоски.

Поглед во иднината

За неколку месеци од денеска, сите овие скриени детали ќе бидат изложени пред очите на јавноста. Луѓето ќе дознаат за постапките на инволвираните, а сериозноста на информациите што ги поседува Мицкоски е непобитна.

На прашањето за задоцнетата реакција, Мицкоски посочи дека ќе дојде ден кога ова прашање ќе добие сеопфатен одговор. Во моментов, одговорот е залуден.

Критика на неработењето на Спасовски

Говорејки за минатото, ВМРО-ДПМНЕ во неколку наврати побараа оставка од Спасовски. Наместо тоа, се дозволи меѓународните криминалци да добијат пасоши, Спасовски трпеше скандали невидени за ниту еден министер за внатрешни работи во македонската историја и остана рамнодушен.

-Од Спасовски со месеци наназад баравме оставка, него му се случија криминалци белосветски да добиваат пасоши, него му се случија скандали како на никој министер за внатрешни работи во историјата на Македонија и него око не му трепна. Напротив тој со овој полусвет живееше, стимулираше и мислеше дека ако ја напаѓа опозицијата преку овој полусвет и мене лично и моето семејство дека на тој начин ќе обезбеди мир за себе, но нема да обезбеди мир додека сум јас жив. Нема да обезбедат мир сите овие кои се виновни за смртта на малата Вања, заклучи Мицкоски.

Извор: Фокус