О, каков прекрасен пресврт на настаните во Македонија! Премиерот Димитар Ковачевски, секако, со своите неодамнешни постапки даде сосема интересна изјава. Нарушувајќи ја традицијата и предизвикувајќи дипломатски скандал, тој реши да го прескокне годишниот извештај на ЕУ за напредокот на македонската интеграција. Се чини дека Ковачевски е првиот премиер што покажа ваков единствен пристап.

Во минатото, лидерите како Бучковски, Црвенковски, Груевски, Димитриевски, па дури и Зоран Заев со нетрпение го добиваа извештајот секоја година кога беше објавен. Но, за жал, Ковачевски едноставно не можеше да најде време во својата „наводна“ агенда да се сретне со европскиот амбасадор Гир и да го прифати извештајот. Колку е интригантно!

Иако може да се очекува лидерот да биде љубопитен за напредокот на нивната земја и да ја искористи приликата да разговара каде можеби згрешиле, Ковачевски имаше поитни работи при рака. Наместо да се сретне со Гир, тој се одлучи за возбудлива посета на Пивара Скопје. Јасно е дека фабриката за пиво има огромно значење во споредба со средбите со европските амбасадори и примањето извештаи.

Навистина е восхитувачки избор да се даде приоритет на радостите на пивото пред доблестите на дипломатијата. Може само да се замисли разочарувањето кое Ковачевски сигурно го почувствувал по добивањето на сертификат од Гир, што укажува дека паднал на десет од 35 предмети и ќе треба да ја повтори годината.

Но, не плашете се, драги читатели, зашто амбасадорот Гир е искусен дипломат кој љубезно ќе ја поднесе навредата во тишина. На крајот на краиштата, што може да биде полошо од тоа да се знае дека Ковачевски го избегнал амбасадорот и извештајот, за да посети пиварница? Сигурно една трагедија, образовен проект или развој на инфраструктура не може да се спореди со привлечноста на пивото.

Владата со својата бескрајна мудрост избра да не ги открие причините за пропуштената средба на Ковачевски со Гир. Иако рокот за објавување на извештајот беше добро познат, Ковачевски очигледно имал поважна „принципиелна“ агенда. Изгледа сакаше да ја пренесе пораката: „Ја сакам ЕУ, но повеќе сакам пиво“.

О, Ковачевски, вистински мајстор за приоритети и инспирација за сите нас. На здравје за вашиот извонреден приказ на вештини за лидерство и одлучување! Нека вашите идни потфати продолжат да бидат волшебни како ова отфрлање на годишниот извештај на ЕУ.

Извор: Expres.mk