Државната изборна комисија (ДИК) изрази сериозна загриженост дека е изложен на политички притисок, закани и неосновани обвинувања. Претседателот на ДИК, Александар Даштевски, заедно со уште пет членови на комисијата, освен заменик-претседателката Дитмире Шеху, изјавија дека се чувствуваат понижени и навредени, стравувајќи дека овие закани може да прераснат во напади и сериозно загрозување на нивната лична безбедност.

Политички притисок и закани до членовите на државната изборна комисија

Членовите на ДИК истакнаа дека неодамнешните изјави на политичките партии и високи владини функционери ја влошија ситуацијата, што доведе до зголемена загриженост за нивната безбедност. Овие грижи се поврзани со постапувањето по жалбите по неодамнешните избори.

Уверување на ДИК за професионализам

Како одговор на наводите, ДИК ја увери јавноста дека изборите биле спроведени со највисок степен на професионалност и транспарентност. Тие нагласија дека сите приговори се постапувале со интегритет, темелно проверувајќи ги изборните материјали за да се обезбеди точност.

Известување до меѓународниот фактор

Членовите на ДИК ја информираа Џилијан Стрик, амбасадорката на набљудувачката мисија на ОБСЕ-ОДИХР, за неприфатливите напади и притисоци со кои се соочуваат одредени политички партии и поединци во техничката влада.

Обвинувања за изборен инженеринг

Техничкиот премиер Талат Џафери вчера ја обвини ДИК дека се занимава со изборен инженеринг, сугерирајќи дека имало договор за прифаќање на одредени приговори и менување на изборните резултати. Министерот Бујар Османи и други функционери од партијата ДУИ повторија слични обвинувања пред изјавите на Џафери.

Реакцијата на членовите на државната изборна комисија го нагласува интензитетот на политичките притисоци и закани со кои се соочуваат. И покрај овие предизвици, комисијата останува цврста во својата заложба за одржување на интегритетот и транспарентноста на изборниот процес. Како што се развива ситуацијата, ДИК продолжува да повикува на почитување и заштита од политичко мешање.