Грчкиот премиер Киријакос Мицотакис го повтори предупредувањето до Македонија за потенцијалните последици од прекршувањето на Договорот од Преспа. Овој договор, воспоставен во 2018 година, беше дизајниран да го реши долгогодишниот спор за името меѓу двете нации. Мицотакис истакна дека патот на Македонија кон членство во ЕУ може да биде загрозен доколку не се почитува договорот.

Изјава за кампања во Верија

За време на предизборната кампања во северниот грчки град Верија пред изборите за Европскиот парламент во јуни, Мицотакис се осврна на ова прашање. Тој изјави дека трите меморандуми за разбирање поврзани со Договорот од Преспа нема да бидат ратификувани во грчкиот парламент се додека новото македонско раководство продолжи да ги крши своите услови.

Предупредување на премиерот: Непочитување на договорот од Преспа

„Ако некои веруваат дека можат да го игнорираат договорот, треба да разберат дека нивниот пат кон Европа ќе остане затворен, а меморандумите нема да бидат ратификувани доколку не се почитува она што го предвидува договорот“, изјави Мицотакис.

Неговите забелешки го нагласуваат цврстиот став на Грција за важноста да се придржува до договорот од 2018 година.

Како што се приближуваат изборите за Европскиот парламент, иднината на македонските аспирации за ЕУ ​​останува неизвесна. Предупредувањето на грчкиот премиер Киријакос Мицотакис ја нагласува критичната природа на Договорот од Преспа и неговата улога во обликувањето на односите меѓу Грција и Македонија.