На вчерашниот митинг, Гордана Силјановска-Давкова, претседателската кандидатка од ВМРО-ДПМНЕ, ја спореди Струмица со феудална енклава, а дека оттука ќе се катализира сеизмичка промена во политиката. Со одлучно убедување, таа ја прогласи Струмица како поле за лансирање на потентен политички бунт против Зоран Заев.

Силјановска Давкова во Струмица: Визија за промени

„Во Струмица се чувствувам особено добро затоа што знам дека оттука ќе почне политичкиот вулкан што ќе стави крај на последната феудална енклава во Македонија. Јас ја нареков таа енклава феуд на Заеви што ќе се распадне! Замислете, заколнати самонаречени Европејци дека со рефудализација ќе стигнат до ЕУ“, прогласи Силјановска-Давкова.

Став за вчерашната дебата

За време на вечерниот митинг, Силјановска-Давкова се одрази на телевизиската дебата со Стево Пендаровски, емитувана претходната вечер. Таа средбата ја окарактеризира како „чудна дебата“, означувајќи го Пендаровски како „давеник за сламка“.

Одбрана на идентитетот и суверенитетот

Среде вербална дебата, Силјановска-Давкова го бранеше својот став за идентитетот на Македонија.

„Денес во една чудна дебата, квази-дебата на давеник кој се фаќа за сламки, ме прашаа како не можам да го користам името „Северна“, сум го кршела Уставот“, објасни таа. „Му објаснив дека правото на самоопределување е колективно право и дека Македонија веќе го искористила истото на АСНОМ. Но и дека секој од нас има право на индивидуално самоопределување и дека никој, ниту јас ниту вие , може некогаш да ни забрани да го користиме името Македонија“.

Критика до ДУИ

Силјановска-Давкова не бегаше да ги критикува своите противници. Таа ги критикуваше  ДУИ и  „Европскиот фронт“, отфрлајќи ги како глупости. „Овие од проевропскиот фронт се уште посмешни. Маршираат во место и замислуваат дека се „европски“ претседатели, замислена функција. Кога велевме твоја и горда Македонија, тоа беше екстремен национализам. „Ако е национализам,  зошто програмата е преведена на албански, турски, српски, влашки, ромски и бошњачки јазик „Не, ние не сме националистите овде“.

Увид во политичката динамика и внатрешните несогласувања во ДУИ

За време на жестоката дебата, Силјановска-Давкова обелодени инсајдерски информации за внатрешните несогласувања на ДУИ околу можноста за бојкот на вториот круг од изборите. Кога Пендаровски го доведе во прашање изворот на нејзината информација, наведувајќи дека ВМРО=ДПМНЕ прислушувале, таа остро возврати „Умри барем по машки“.