Оној кој пребродил инфекција со Ковид-19, одредено време е заштитен од наново заболување, зашто телото создало соодветни антитела. Но, по одредено време, овие антитела ги снемува.

Но, тоа не значи дека оздравените немаат веќе никаква заштита, зашто без оглед на отсуството на антитела, т.н. Т-клетки, како еден вид мемориски келии, штитат од повторно заболување.

Целиот текст прочитајте го со клик ТУКА.