Студијата на Институтот за медицински истражувња покажува дека по две дози од оваа вакцина не ги добиле очекуваните резултати. Според податоците, станува збор претежно за возрасни граѓани над 70 години . Се отвора прашањето како овие граѓани ќе се заштитат од заразата. Од институтот за имунобиологија во Македонија сметаат дека ваквиот одговорот не е неочекуван. Но , тоа не значи дека не создава некаков одбранбен механизам и според досегашните податоци, луѓето кои се имунизирале при контакт со вирусот развиваат повеќе антитела.

Во светот се уште нема дефиниран став за трета доза на било која вакцина. Во протоколот за имунизација на Дубаи и Бахраин влезена е трета доза вакцина од „Синофарм“по 6 месеци од примарната вакцинација.

Кај нас се уште нема податоци за кинеската синофарм вакцина, бидејќи пред еден месец пристинаа 200 000 дози и се уште е рано да се испитува велат од институтот.