Во различни земји се одобрени различни вакцини против коронавирус.

Во јули оваа година беа собрани примероци од плазма од 196 монголски граѓани учесници во истражувањето, кои беа целосно вакцинирани со една од четирите вакцини за коронавирус: Фајзер/Бионтек, АстраЗенека, Спутник V и Синофарм.

Оваа студија откри значителни разлики во одговорите на вакцините Синофарм и Спутник V во споредба со вакцините АстраЗенека или Фајзер.

Најсилен одговор дала вакцината Фајзер, потоа АстраЗенека, па Спутник V, а најслаба била вакцината Синофарм.

Овие податоци сугерираат дека интервенциите со бустер дози на вакцини, потенцијално со помоќни типови вакцини, би можеле да бидат одговорот за контрола на Ковид-19 во Монголија и ширум светот.

Алфа варијантата предизвика 97 отсто од инфекциите во Монголија во јуни и почетокот на јули 2021 година.

Поединци кои закрепнуваат од инфекција со САРС-КоВ-2 по вакцинацијата постигнуваат високи нивоа на антитела во повеќето случаи.