Во Основниот суд во Охрид денеска продолжи судењето, по кое се води предметот против Илија Спасески и Борче Ангелов за нивниот наводен физички напад врз Христијан Пендиков, поранешен секретар на бугарскиот културен клуб во Охрид. Инцидентот, кој се случи на 19 јануари, привлече значително внимание поради потенцијалните политички импликации и спротивставените наративи околу нападот.

Сведоштво на жртвата

Пендиков храбро ја сподели својата приказна за нападот за време на неговата прва изјава на суд. Тој ги опиша тешките физички повреди со кои се здобил и ги истакна погрдните зборови упатени против бугарскиот идентитет кој тој го откри и осозна пред само неколку години.

Христијан Пендиков со бугарскиот европратеник и нацист Ангел Џамбаски

Перспектива на одбраната

Во одговорот на сведочењето на Пендиков, адвокатот на одбраната Димитрија Цобоски го повтори своето верување дека политиката влијаела на случајот. Цобоски посочи дека и самиот Пендиков го признал постоењето на македонскиот јазик додека зборувал пред судот. Тој понатаму тврди дека мотивот зад нападот не треба да се припишува на национализам и нетолеранција, бидејќи семејството на обвинетиот добило орден од бугарскиот министер за надворешни работи да помош во спасувањето на бугарските државјани вклучени во бродската несреќа во Охрид.

Денеска конечно го сослушавме оштетениот и мило ми е што и тој на непосреден начин го призна постоењето на македонскиот јаизк бидејќи зборува на македонски јазик. Сфативте дека во целата работа е замешана политиката, бидејќи со претстедателски авион на Република Бугарија некој да се земе од една држава и да се носи во друга држава е нон сенс, не забележано. Но, ако добро ме следевте најверојатно ако имало, а не е спорно дека имало некој напад, кој го направил тоа. По мене мотивот е сосема друг, а не припадност на нација, признавање на статус на народи и така натаму, изјави Цобоски.

Дополнителни докази

Цобоски најави планови за презентирање дополнителни докази за да се обезбеди јасност и да се оспори преовладувачкиот наратив околу инцидентот. Овие докази имаат за цел да понудат поинаква перспектива и да ги расветлат мотивите зад нападот. Напорите на одбраната да воведе нови докази се обидуваат да обезбедат правично и сеопфатно испитување на случајот.

На новинарско прашање, дали во полицискиот записник биле наведени други лица, Цобоски потенцираше дека во записникот за извршено обезбедување при увидот на лице место стоеле уште две лица, кои немаат никаква врска со второобвинетиот.

– Друга работа е многу поинтересна во целиот овој настан. На сведок му се предочува пред да биде сослушан и тоа сметам од страна на медиуми или неговиот полномошник, запис кој во никој случај не смеел да се изведе како прв доказ. Со тој доказ на тој што покасно треба да сведочи за тие факти му се отвараат картите и му се дава како на тацна целиот настан. Тој може да манипулира со тоа што рекол или не рекол. И ако ја гледате неговата изјава за овој настан даден на бугарска телевија ќе видите дека тој воопшто не знае ни што било ни како било, бидејќи бил удрен одзади ништо незнае, а сега буквално се му е познато, рече Цобоски.

Правното застапување за оштетената страна одговара

Стефан Камишевски, правен застапник на Пендиков, го изрази своето задоволство од сведочењето на неговиот клиент, наведувајќи дека тоа ги опфаќа сите аспекти на предметната критична вечер. Тој ја истакна важноста на изјавите на сведоците и обвинетите, како и улогата на судот во донесувањето правична пресуда.

– Сметам дека неговиот исказ ги опфати сите факти и сите аспекти кои се случиле на критичната вечер при случување на кривично правниот настан. Сега останува да видиме какви искази ќе дадат и сведоците, обвинетите и како одбраната ќе постапува понатаму и на крај судот е тој што треба да одлучи, изјави Камишевски

Камишевски ги демантираше теориите дека мотивот на нападот не бил национална нетолеранција.

Спорни тврдења и национални тензии

Нападот врз Пендиков, кој се случи на 19 јануари во угостителски објект на Кејот на Охридското Езеро, ги затегна односите меѓу Бугарија и Македонија. Сред овие тензии, Пендиков побарал и добил бугарско државјанство по неговото лекување во Бугарија. Различните наративи презентирани од одбраната и обвинителството предизвикаа загриженост за потенцијалните политички влијанија врз случајот.

Извор: A1ON