Пресудата на Мухамед Зекири од денеска јасно ги илустрира измените во Кривичниот законик. Казната според претходните верзии на кодексот беше до пет години затвор, со можност до дваесет години.

За косата на Радмила Шекеринска, човек доби четиригодишна затворска казна, а Зеќири доби две и пол години за грабеж на милион евра. Ова се предностите на шверцерските измени пред еден месец.

Фразата „Нема правда, нема мир“ СДС ја претвори  во мртво слово на хартија. Селективната правда е неправда, правосудниот систем се однесува кон одредени луѓе како мајки и изрекува лесни казни, додека со другите се однесува построго и ги третира повеќе како маќеа.

Во овој случај, правните органи не се ни труделе да ја прошират истрагата и да ги идентификуваат сторителите на инцидентот со злоупотреба на јавни средства. Зеќири тврди дека целиот процес го спровел во согласност со директивите што му биле дадени од владата, особено оние што ги издаде Фатмир Битиќи, кој го надгледувал процесот и дал насоки за физибилити студијата за приватизација на македонските пошти.

Впрочем токму во тоа треба да се бара олеснителната казна за Зеќири, реагираат по пресудата од ВМРО-ДПМНЕ.

Извор: a1on