Нино Васев, Игор Стојковски и Марија Симоновска ослободени од обвинението

Во драматичен пресврт на настаните, поранешниот директор на Клиниката за онкологија, Нино Васев и лекарите Игор Стојковски и Марија Симоновска се ослободени од обвиненијата за несовесно постапување со пациент кој трагично почина во 2019 година. Оваа значајна одлука доаѓа откако месеци правни постапки и интензивна контрола.

Судска изјава: Немање поткрепени докази

Судијката Славица Наумова Јосифовска при донесувањето на пресудата го потенцираше неуспехот на обвинителството конечно да ја докаже вината на обвинетиот. Таа посочи дека обвинителството не може да го поткрепи тврдењето дека Васев, тогашниот директор на Онкологија, на пациентот му ја ускратил соодветната терапија од јуни до септември 2018 година. Понатаму, нема докази што го поткрепуваат тврдењето дека Васев му дал наредба на семејството на пациентот да набави лекови независно.

Правна перспектива на препораките за третман

Судијката Јосифовска истакна дека имајќи ги предвид дејствијата што му се припишуваат на Никола Васев, од суштинско значење е да се признаат медицинските извештаи издадени од лекарите што посетувале во текот на 2018 година. Овие извештаи препорачаа терапија која вклучува лек кој е позитивно наведен, што е спротивно на тврдењето на обвинителството дека Васев го задржал одобрението за такво лекување. Откриено е дека на 11.09.2018 година е препишана терапија со лек наведен на позитивната листа, согласно препораките на лекарите и согласност од семејството.

-Имајќи ги во предвид дејствијата кои му се ставаат на товар на обвинетиот Никола Васев, а во ситуација кога од изведените докази извештаи издадени од ординирачките лекари во периодот од 2018 година произлегува дека била препорачана терапија со лек кој бил на позитивната листа па не се докажа дека обвинетитот Васев во овој период не одобрил давање на ваква терапија а на 11.09.2018 препишана е терапија со лек кој не бил на позитивната листа кој е препишан од страна на лекарите и по согласност од семејството и со доктор васев истиот го дале на пациентот,- Славица Наумова Јосифовска – Судија.

Обвинителска определба за жалба

И покрај тоа што судот го ослободи обвинетиот, обвинителката Лидија Раичевиќ останува одлучна во својот став дека триото лекари заслужува осуда. Таа тврди дека починатиот пациент,Томо Ристовски не добил соодветен третман според законите за здравствена заштита и правата на пациентите.

Тоа што го сториле обвинетите и тоа што треба да се извлече како поука за целиот докторски персонал што работи со пациенти на Онкологија, е дека на овие пациенти им е потребна заштита согласно два закони – Закон за здравствена заштита и Закон за заштита на права на пациенти.

„Пациентите имаат добро дефинирани права кои се однесуваат на прием, третман, терапија, дијагноза и односот лекар-пациент, влевајќи доверба дека се во способни раце со очекувања за континуирана медицинска нега за нивната благосостојба. Овој пациент не го доби тоа уверување и подлегна во тешки околности, што нè натера да веруваме дека е сторено кривично дело“, вели Лидија Раичевиќ, јавен обвинител.

Тековен увид: Сведочењето на Васев и натамошната истрага

Два месеци претходно, Васев даде сведоштво пред Анкетната комисија на Парламентот, задолжена да ја истражи потенцијалната злоупотреба на биолошката терапија што им се дава на пациентите на онкологија. Обвинителството засега не соопштува дополнителни детали за овој случај, појаснувајќи го како претходна истрага. Во тек е анализа и испитување на досега добиените документи и материјали.

Продолжената правна битка: Времеплов од 2021 година

Случајот се разви во 2021 година, при што тројца лекари од онкологија се соочуваат со обвинувања за занемарување во лекувањето на пациент со малигнен меланом во 2018 година. Суштината на работата се фокусираше на наводниот тримесечен пропуст во препишувањето на терапијата. Имено, Нино Васев, не лекарот што посетувал, но сепак вмешан, му предложил на семејството на пациентот да набавува лекови независно од соседна земја. За жал, пациентот Ристовски на почетокот на 2019 година и подлегна на влошената здравствена состојба.

 

Додека правната постапка се фокусираше на директните наводи, пошироката предистрага го испитуваше скандалот објавен во медиумите.  Во овој скандал беа вклучени во кражба на лекови и неконвенционален третман на Клиниката за онкологија. Првичните индиции од обвинителството упатуваа на сериозни прекршоци поврзани со здравјето и проневера во службата.

Извори: Kanal5Telma