СВЕТОТ доби нова највредна компанија. Откако го престигна прво Apple на почетокот на овој месец, а потоа и Microsoft, Nvidia го зазеде првото место според пазарната капитализација. Помалку познат на пошироката јавност од другите две компании, Nvidia историски се поврзува со графички картички за персонални компјутери.

Во четвртокот и петокот, всушност, Microsoft и Nvidia наизменично се менуваа на позицијата највредна компанија во светот, но ова се само краткорочни флуктуации на цените што не го намалуваат фантастичниот раст на Nvidia од неговото создавање во раните 90-ти. особено во последните години.

Nvidia го постигна ова првенствено затоа што стана глобален лидер во развојот на хардверски и софтверски решенија за вештачка интелигенција, длабоко учење и платформи за имплементација на вештачка интелигенција во различни индустрии, од роботика и финансии до здравствена заштита.

Подемот на компанијата во последните години сведочи за се поголемата важност на вештачката интелигенција, од која денес доаѓа најголемиот дел од приходите на компанијата, но до одреден степен е резултат на надворешни, нетехнолошки фактори како што е пандемијата.

Оние кои купија акции на Nvidia од неколку илјади долари пред неколку години станаа милионери

Денес, пазарната капитализација на Nvidia е 3,34 трилиони долари, повеќе од Microsoft (3,32 трилиони долари), Apple (3,29 трилиони долари), Alphabet (2,17 трилиони долари) и Amazon (1,90 трилиони долари). Цената на акцијата беше околу 136 долари во четвртокот (моментално 128 долари), што е за 180 отсто повисока отколку на почетокот на годината кога цената беше околу 48 долари по акција.

Пред неколку дена Nvidia реши да направи т.н „10 for 1 stock split“, со што секоја акција беше поделена на десет еднакви делови. Ова десеткратно го зголемува бројот на акции, но во спротивно нема влијание врз вкупната вредност. Единствената промена е што инвеститорите на мало можат полесно да купат акција од 100 долари отколку акција од 1.000 долари.